Artrose

Artose

ARTROSE, of gewrichtsslijtage, is een reumatische aandoening die het kraakbeen in de gewrichten langzaam aantast. Men spreekt ook wel van ‘gewrichtsslijtage’.

Over het ontstaan van artrose is nog veel onduidelijk. Verschillende factoren kunnen een rol spelen: de leeftijd, een overbelasting van de gewrichten door overgewicht, zwaar lichamelijk werk of intensief sporten met een hoge belasting van de heupen en de knieën. Ook niet of te weinig bewegen kan artrose tot gevolg hebben.

Bij artrose neemt de kwaliteit van het kraakbeen langzaam af. Het kraakbeen zit aan de uiteinden van de botten, zorgt voor smering van het gewricht en werkt als een stootkussen: het vangt grote schokken in het gewricht op. Niet alleen de gewrichten, maar ook de spieren, pezen en banden rondom het gewricht kunnen door artrose verzwakken.

Een achteruitgang in de kwaliteit van het kraakbeen hoeft niet meteen tot klachten te leiden, maar op den duur kan pijn het gevolg zijn. Deze pijn ontstaat meestal geleidelijk en treedt vooral ‘s ochtends op en bij bewegen en belasten van het gewricht. Ook het beginnen met bewegen na een periode van rust kan pijnlijk zijn. Bovendien kan stijfheid ontstaan en is het mogelijk dat coördinatie en spierkracht afnemen. Artrose in de heup of de knie kan belemmeringen veroorzaken bij lopen, gaan zitten en traplopen.

De voedselvoorziening van het kraakbeen en de smering van het gewricht worden
gestimuleerd door beweging; op die manier kan mogelijk een verdere achteruitgang van het kraakbeen worden voorkomen. Als u regelmatig beweegt worden ook de spieren, pezen en banden rondom het aangetaste gewricht sterker, waardoor zij de schokken beter kunnen opvangen. Goede bewegingsactiviteiten zijn bijvoorbeeld wandelen, fietsen en bewegen in het water.

De oefentherapeut Cesar/Mensendieck leert u oefeningen om de artroseklachten te verminderen. U leert tijdens de activiteiten van alledag op een goede manier met de pijn en de stijfheid om te gaan. De oefentherapeut begeleidt u in het vinden van een evenwicht tussen wat u doet (belasting) en wat uw lichaam aankan (belastbaarheid).

Er wordt niet alleen veel geoefend, maar u krijgt ook voorlichting en advies:

  • informatie over artrose en over de manier waarop u deze aandoening zelf kunt beïnvloeden;
  • informatie over de negatieve gevolgen van te weinig bewegen;
  • advies over de bewegingsvormen die voor u het meest geschikt zijn;
  • oefeningen om de beweeglijkheid van de aangetaste heup en/of knie te vergroten;
  • oefeningen ter verbetering van de kracht en de coördinatie van de spieren rondom het aangetaste gewricht;
  • leren hoe u uw klachten zelf kunt verminderen door een goede manier van bewegen;
  • oefeningen om uw conditie te verbeteren;
  • leren goed om te gaan met (loop)hulpmiddelen.
  • u leert hoe u het pijnlijke gewricht zo goed mogelijk kunt gebruiken;
  • u leert goed om te gaan met (loop)hulpmiddelen